LabMagister Diagnosztikai Labor    
Vizsgálati
módszerek
Időpontfoglalás Betegeknek Orvosoknak Minőségbiztosítás Vélemények Kapcsolat
Mérés / mintaküldés Referencia tartományok Eredményközlők COVID-19 Irodalom Partnereink Laboreredmények / Vizsgálatkérések

Mérés / mintaküldés

Férfi Meddőségi vizsgálatok
Spermatogram / Spermiogram
Az ondó minta elsődleges vizsgálata, mely tartalmaz makroszkópos, mikroszkóopos és áramlási citometriás méréseket is. A makroszkópos vizsgálat során meghatározásra kerül az ondó mennyisége, viszkozitása, pH-ja, elfolyúsodási ideje. A mikroszkópos vizsgálatok magukban foglalják a sejtszám és sejtösszetétel meghatározását, a mozgás vizsgálatát, továbbá a peroxidáz pozitív sejtek mennyiségi meghatározását is. Az életképesség meghatározása áramlási citomertiás módon történik.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: Teljes ejakulátum
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 0,5-1 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 1 óra
DNS fragmentáció Flow cytométerrel
A spermiumok örökítő anyagának (DNS) integritását célzó vizsgálat. A vizsgálatban meghatározzák, a DNS állomány töredezettségének mértékét. A vizsgálat alapvető olyan párok esetében, ahol infertilitási problémák merülnek fel. A vizsgálat eredménye orientálja az orvost és az embriológust DNS állomány integritásának javítását célzó terápia, ill. az adekvált in vitro fertilizációs mód kiválasztásában.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: 100 mikroliter
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 16 óra
MEGJEGYZÉS: A spermium DNS állományának a fragmentáltsága kihat a termékenyítésre is. Magas DNS fragmentáltsággal rendelkező spermiumok termékenyítő kapacitása csökkent. A magas DNS állomány fragmentáltság növeli a terhesség első trimeszterében bekövetkező abortuszok gyakoriságát.
ROS mérés spermiumokból
A spermiumokban teljes szabadgyök mennyiség kerül meghatározásra. Szoros összefüggés van a spermiumok DNS állományának fragmentáltsága és a ROS pozitivitás között. A ROS a fehérvérsejtek egyik legősibb baktériumokkal szembeni védekező mechanizmusa. Az ondóban jelen lévő nagy mennyiségű fehérvérsejtek aktivitása fokozott szabadgyök képződéshez vezet, mely a spermiumokban lévő DNS állomány károsodásának fő kiváltó oka.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: 100 mikroliter
tárolási/szállítási hőmérséklet: 4-8 °C / szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 16 óra
MEGJEGYZÉS: A normál spermiogenezihez elengedhetetlen a kis mennyiségű szabadgyök jelenléte. Az antioxidáns terápia megkezdése előtt mindenképpen ajánlott vizsgálni az ondó minta oxidációs állapotát, mivel normál szabadgyök tartalom mellett alkalmazott antioxidáns kezelés spermiumszám csökkenéshez vezet.
DNS fragmentáció + Totál ROS meghatározás flow cytométerrel
Lásd fentebb, a két vizsgálat leírásánál.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: 100 mikroliter
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 16 óra
MEGJEGYZÉS: Tekintve, hogy a spermiumok DNS állományának fragmentáltságáért nagyrészt a ROS-ek tehetők felelőssé, ezért a két vizsgálat elvégzése együttesen javasolt.
Akroszóma Reakció vizsgálata
A spermium feji végében lévő akroszómának a spermium membránjával való összeolvadását vizsgálja. Az akroszóma reakció (AR) feltétele a normál teherbeesési folyamatnak. A petesejt közelébe érve a kumulusz sejtek rétegén áthatolva aktiválódik a spermium. Ez előfeltétele az AR-nak. A zóna pellucída réteghez érve indukálódik az AR folyamata. Az AR-t érintően két probléma merülhet fel: a túl korai reakció (spontán AR) és az indukció hatására is elégtelen AR. Mind a két eset szerepet játszat az infertilitási problémákban. Vizsgáljuk a spontán AR és az indukció hatására bekövetkező AR mértékét. Az AR végbementét CD46 membránfehérje specifikus jelölésével detektálják.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: teljes ejakulátum
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 4 óra
MEGJEGYZÉS: Elégtelen AR esetén a sejtekben idő előtt, még mielőtt a petesejt közelébe érne megy végbe az AR folyamata: a sejt ez után nem tud a kumulusz sejtekhez kötődni, nem tudja a petesejtet megtermékenyíteni. Az indukció hatására is elégtelen AR esetén a spermiumban ZP-hoz érve sem váltódik ki a reakció, így nem tud egyesülni a petesejt és a hímivarsejt membránja. Asszisztált reprodukciós eljárások esetén ajánlott vizsgálni a pácienst mind AR-ra mind HBA tesztre. Ezek a funkcionális tesztek eredményéből el lehet dönteni az alkalmazandó asszisztált reprodukciós módszert: inszeminálás, IVF, ICSI.
HBA (Hyaluronan Binding Assay) teszt
HBA Teszt A petesejtet (oocyta) laza kötőszövetbe ágyazott, úgynevezett „cumulus” sejtek veszik körül. Ahhoz, hogy a spermium elérje a petesejtet, első lépésként kötödnie kell a kocsonyás kötőszöveti réteghez, majd keresztül kell jutnia rajta. Mechanikai úton, csupán a mozgása által, a spermium erre nem képes. A spermiumok cumulus sejtréteghez való kötödésében a spermiumok fej-részének elején található, sejtmembránban rögzült, fehérjék vesznek részt. Ezeket a fehérjéket hialuronán kötő fehérjéknek hívják (angolul hyaluronan binding proteins-HBP). A HBP-ek mintegy lehorgonyozzák a spermiumokat a cumulus sejtréteg külső felszínén. A kötődés után a spermium olyan enzimeket szabadít fel magából, melyek helyileg feloldják a petesejtet körülvevő kocsonyás réteget, ezáltal a spermiumok számára utat nyitva a petesejt felé. Ha a spermium, fejlődési problémákból kifolyólag, nem képes kötődni a petesejtet körülvevő szöveti állományhoz, nem fog tudni eljutni a petesejtig, következésképp nem is tudja megtermékenyíteni azt. Elmarad a tehesség. Egy férfi oldali fertilizációs vizsgálat alkalmával nagyon fontos megvizsgálni, hogy a páciens spermiumai képesek-e kötődni a hialuronán gazdag kocsonyás állományhoz és nem éppen ennek hiánya tehető felelőssé a gyermekáldás elmaradásáért. A spermiumok fent leírt kötödő képességének a méréséhez, úgynevezett HBA (Hyaluronan Binding Assay-HBA) tesztet használnak. A páciens ondó mintájából meghatározott mennyiséget felcseppentenek egy hialuron bevont üveg tárgylemezre és egy bizonyos időn belül megszámolják a hialuronhoz kötödött spermiumok számát. Elvárt, hogy a spermiumok több, mint 80%-a kötődjön a bevont felülethez. Ha a spermiumok ennél kisebb százalékos arányban kötődnek, felmerül annak gyanuja, hogy a gyermekáldás elmaradásáért részben, vagy egészben ez a defektus felelős. Ha a gyanu beigazolódik és egyéb ok ezt nem zárja ki, a párnak még mindig van reménye, hogy gyermekük fog születni. Ehhez viszont a spermiumot direkt kell a petesejtbe injektálni és a korai fejlődési stádiumú embriót (blasztociszta) fogják beülteni a méhbe. Ezt az in vitro fertilizációs eljárást ICSI-nek (Intra Cytoplasmatic Sperm Injection) hívják.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: teljes ejakulátum
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 30 perc
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 1 óra
MEGJEGYZÉS: A spermiumok fent leírt kötödő képességének a méréséhez, úgynevezett HBA (Hyaluronan Binding Assay-HBA) tesztet használnak. A páciens ondó mintájából meghatározott mennyiséget felcseppentenek egy hialuron bevont üveg tárgylemezre és egy bizonyos időn belül megszámolják a hialuronhoz kötödött spermiumok számát. Elvárt, hogy a spermiumok több, mint 80%-a kötődjön a bevont felülethez. Ha a spermiumok ennél kisebb százalékos arányban kötődnek, felmerül annak gyanuja, hogy a gyermekáldás elmaradásáért részben, vagy egészben ez a defektus felelős. Ha a gyanu beigazolódik és egyéb ok ezt nem zárja ki, a párnak még mindig van reménye, hogy gyermekük fog születni. Ehhez viszont a spermiumot direkt kell a petesejtbe injektálni és a korai fejlődési stádiumú embriót (blasztociszta) fogják beülteni a méhbe. Ezt az in vitro fertilizációs eljárást ICSI-nek (Intra Cytoplasmatic Sperm Injection) hívják.
Fruktóz teszt
A fruktóz egy olyan cukor, melyet a spermium az energiaellátásának a fedezésére használ fel. A fruktóz főleg a szeminális vezikulumban (ondóhólyag) termelődik és kerül az ondóba. Az ondóban található fruktóz koncentrációja arányos a seminális vezukulum méretével, kiválasztó (szekréciós) és tárolási kapacitásával. Több tudományos közlemény azt is kimutatta, hogy fordított arányosság áll fenn az ondóplazma fruktóz koncentrációja a spermium szám között. A WHO szerint az ondó fruktóz szintje megfelelően jellemzi a szeminális vezikulum működését (WHO laboratory manual for the Examination and processing of human semen FIFTH EDITION.). A WHO útmutatása alapján, a fruktóz szintnek nagyobb, egyenlőnek kell lennie 13 mikromól (umol)/ejakulátum szintnél.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: teljes ejakulátum
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 1 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 3 óra
MEGJEGYZÉS: Nincs
Cink mérés ondóban
A cink a szervezet egyik legfontosabb antioxidáns nyomeleme, mely nem képes hosszabb ideig a szervezetben raktározódni, ezért a folyamatosan ürülő mennyiséget rendszeres bevitellel kell pótolnunk. A cink segít a megfelelő tesztoszteron szint, prosztata működés és a férfi húgy-ivari szervek baktérium mentes állapotának a fenntartásában. Ezenkívül alapvető a spermiumok megfelelő funkciójának (kapacitáció és akroszóma reakció) a biztosítása érdekében is. Tehát cink hiányos állapotban mind a hímivarsejtek száma, mind pedig azok funkciója károsodik. Mivel a dohányosoknál, pótlólagos bevitel nélkül, különösen alacsony cink szintet találnak az ondófolyadékban, ezért ezen csoport esetében a cink pótlása kifejezetten fontos. A WHO útmutatása alapján a cink szintnek nagyobb, egyenlőnek kell lennie 2.4 mikromól (umol)/ejakulátum szintnél.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: teljes ejakulátum
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 4 óra
MEGJEGYZÉS: Nincs
Neutrális alfa-glüközidáz mérés ondóban
Az neutrális alfa-glükozidáz nevű enzim a mellékherében termelődve kerül a humán ondóba. Mennyisége a mellékhere működés mértékére jellemző paraméter. Csökkent mennyisége az ejakulátumban, a mellékhere vezeték elzáródására utalhat. Az alacsony alfa-glükozidáz szint szintén összefüggésbe hozható bizonyos csökkent férfi termékenységi mutatókkal. A WHO útmutatása alapján a neutrális alfa-glükozidáz szintnek nagyobb, egyenlőnek kell lennie 20 mU/ejakulátum szintnél. Megjegyzés: az alfa-glükozidáz savas formája szintén megtalálható az ondóban, de azt a prosztata választja ki.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: teljes ejakulátum
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 4 óra
MEGJEGYZÉS: Nincs
Spermium 18 órás túlélés
A spermiumonak időre van szükségük, míg a női ivarszervekben eljutnak a hüvelyből a petesejtig. Ez idő alatt a spermiumok mozognak, elhasználják energiájukat. A teszt a spermiumok túlélését vizsgálja az ejakuláció után mind a teljes ejakulátumban, mind preparált, és inkubátorban (37 oC-on 5% CO2 tartalom mellett) tárolás után 18 órával a mintaleadást követően.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: 0,5 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 0,5-1 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 1 óra
Spermium elleni autoantitestek meghatározása (MAR teszt)
Az immunológiai infertilitás alapja, hogy a férfi saját immunrendszere a saját hímivarsejtei ellen antitesteket termel, melyek a spermiumok mozgását és életképességét csökkentik. Az auto antitesteket a járulékos ivarmirigyek termelik. Az antitestek, melyek a károsodást okozzák a spermiumok felszínéhez kötödnek. Az antitestek kimutatásának direkt módszere, hogy az alkalmazott detekciós gyöngyökök azon spermiumokhoz képesek csak kötődni, melyek tartalmazzák a felszínükön az autóantitesteket (mind az IgA, mind az IgG osztályba tartozó antitestekhez is van külön detekciós gyöngy). A gyöngyökkel kapcsolódó spermiumok arányát mikroszkóposan vizsgáljuk az összes spermiumon belül.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: 0,2 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 1-2 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 2 óra
Az ondó teljes antioxidáns kapacitása (TAC mérés)
Az ondó plazmában jelen lévő antioxidáns rendszerek segítenek egyensúlyt tartani a képződött szabadgyökök mennyiségében (ROS). A szabad gyökök kis mennyiségben nélkülözhetetlenek a normál spermium éréshez és fejlődéshez, azonban nagy mennyiségben károsító hatásúak lehetenek. A terápiásan alkalmazott antioxidáns szerek bejutva a férfi ivarszervében hozzájárulnak az ondó szabadgyök megkötő kapacitásához. A túlzott antioxidánsok alkalmazása nagymértékben lecsökkenti a szabadgyököket, mely a spermiumok érésében nélkülözhetetlenek. Így végső soron csökkenthetik a spermium számot
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: 0,2 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 6 óra
Férfi Gyulladásos vizsgálatok
Leukosperm vizsgálat flow cytométerrel
A spermatogram készítésekor nagy mennyiségű kerek sejtek (melyek nem peroxidáz pozitívak) jelenléte szükségessé teszi a flow cytometriás leukosperm vizsgálatot. A peroxidáz pozitivitás meghatározása a granulát leukocyták jelenlétére ad felvilágosítást. Ezen kívül egyéb gyulladásos sejtek is jelen lehetnek az ondóban, melyek vizsgálata a gyulladásos folyamat aktuális állapotát jelzi. Az ondóban jelenlévő gyulladásos sejtek nagy mennyiségű szabadgyököt termelnek, aminek következtében megemelkedik a spermiumokban is a szabadgyök tartalom, és nőhet a spermiumok DNS állományának töredezettsége.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: 0,2 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 3-4 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 4 óra
Ondófolyadékban lévő IL-6 és IL-8 meghatározás 
A gyulladásos cytokinek vizsgálata minden olyan esetben szükséges, ha a szaporító szervben (herék, csatornák, prosztata) gyulladására lehet gyanakodni, de mégsem mutathatók ki gyulladásos sejtek az ondóból. A vizsgálat során az ondó plazma állományában jelen lévő szolúbilis gyulladásos cytokinek meghatározására kerül sor.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: 0,5 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 3-4 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 4 óra
Polimorfonukleáris sejtek (PMN) termelte elasztáz meghatározása
A PMN granulociták elasztáz enzimet termelnek, mely kötőszövet emésztő tulajdonságával összefüggésben úgynevezett elasztin fragmentumokat hasít. Az elasztin fragmentumok gyulladás keltők (pro-inflammatórikus) anyagok. Így a jelenlétük fenntartja, illetve súlyosbítja az amúgy is jelenlevő szöveti gyulladást. Tehát az elasztin fragmentumok egy gyulladásos "ördögi kört" tartanak fenn.
minta fajtája: ondó
minimális igényelt mennyiség: 0,5 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 3-4 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 4 óra
Női Meddőségi vizsgálatok
Természetes ölősejtek arányának meghatározása + természetes ölősejtek funkcionális vizsgálata
Perifériás vér leukocyta populációjának összetételét és természetes ölősejtjeinek (NK sejtek) aktivitását (funkcionális vizsgálat) határozza meg a mérés. Immunstátusz vizsgálat során vérben flouroklóm jelzett antitestkkel megjelölik a limphocytákat, majd áramlásos cytométeren meghatározzák arányukat. A referenca tartományoktól való eltérések számos betegség okainak/állapotának azonosításra, terápiák nyomon követésére ad felvilágosítást. A vizsgálat során meghatározzák a leukocyta populáción belül T, B, NK sejtek arányát, T sejteken belül a CD4+ ill. CD8+ ill. dupla negatív (CD4-CD8-) ill. CD4+CD8+ (prekurzor) sejteket. Ezen kívül a CD4+ ill CD8+ sejtek arányát (CD4/CD8 ratio) ill. a CD8+CD56+ (NK típusú T sejtek) százalékos mennyiségét. Ezen kívül vizsgálják az aktivált T sejtek mennyiségét is a mintában. Funkcionális vizsgálat során meghatározzák az NK sejtek aktivitását K562-es target sejteken tesztelve. A K562 sejtvonal egy immortalizált mielogén leukémia sejtvonal, mely kifejezetten érzékeny az NK sejtek ölő kapacitására. A vizsgálat során a páciens tisztított limphocytáit együtt inkubáltatják a target sejttel (K562), majd a vizsgálat végén meghatározzák a target sejtek pusztulását.
minta fajtája: Li-heparin alvadásgátolt perifériás vér
minimális igényelt mennyiség: 8 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: 4-8 °C
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 24 óra
MEGJEGYZÉS: Immunmoduláló (daganat, allergia, egyéb) terápiában és habituális abortusz gyanú fennállása esetén ajánlott elvégeztetni.
Th1/Th2 cytokine irányultság meghatározás (IFNg; IL-4)
A vizsgálat során a páciens perifériás véréből tisztított lymphocyta sejteket aktiválják. Az aktiváció következtében a sejtek irányultságuknak megfelelően cytokineket fognak termelni. A termelt cytokinek aránya megmutatja, hogy az adott páciens Th1 vagy Th2 irányultságú. A vizsgálatot alkalmazzák infertilitási problémákkal küzdő hölgyek Th1/Th2 irányultság meghatározására; allergiás páciensek immunterápiájának nyomonkövetésére. A tehességhez a Th2-es irányulság ad kedvező feltételeket.
minta fajtája: Li-heparin alvadásgátolt perifériás vér
minimális igényelt mennyiség: 8 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: 4-8 °C
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 4 óra
MEGJEGYZÉS: Fontos vizsgálat allergiás betegek immunterápiájának a követésére és habituális abortuszban szenvedők immunállapotának a lemérésére. Továbbá krónikus gyulladásban szenvedők esetében a gyulladás irányultságának meghatározásában lényeges.
Th1/Th2 cytokine irányultság meghatározás intracelluláris citokinek segítségével
A vizsgálatot perifériás vérből preparált lymphocitákon végezzük. A sejteket PMA/ ionomycine segítségével aktiváljuk. Az inkubációs idő alatt a sejtek a Th1 illetve, a Th2 irányultságuknak megfelelően különböző cytokineket fognak termelni. Az egyes sejtekben termelődött citokineket fluorokróm kapcsolt, cytokin specifikus festékkel jelezzük és áramlási citométerrel detektáljuk. Matematikai műveletek elvégzése után, a sejteket cytokin termelésük alapján IFNg/IL-4, IFNg/IL-10, IL-2/IL-4, IL-2/IL-10 arányba állítjuk és ezen arányokat adjuk meg a leleten.
minta fajtája: Li-heparin alvadásgátolt perifériás vér
minimális igényelt mennyiség: 8 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: 4-8 °C
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 4 óra
MEGJEGYZÉS: Fontos vizsgálat allergiás betegek immunterápiájának a követésére és habituális abortuszban szenvedők immunállapotának a lemérésére. Továbbá krónikus gyulladásban szenvedők esetében a gyulladás irányultságának meghatározásában lényeges.
Endometriumból immunstátusz meghatározás (T,B,NKsejtek ill. T sejt alpop.)
Endometriumban lévő gyulladásos sejtek összetételét határozzák meg. A mérés során az endometrium szövetéből izolálják a sejteket, majd meghatározzák a főbb leukocyta sejtpopulációkat (T, B, NK sejtek ill., T sejt alpopulációk, aktivált T-sejtek.
minta fajtája: endometrium
minimális igényelt mennyiség: szonda űrtartalmától függ
tárolási/szállítási hőmérséklet: 4-8 °C
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 6 óra
MEGJEGYZÉS: Előzetes egyeztetés után.
Egyéb vizsgálatok
HLA-B 27 meghatározás
A HLA-b27 egy sejt felszíni glycoprotein, amely az MHC I komplex molekulának a részét képezi. Fiziológiás körülmények között szerepe van az antigén bemutatásban a CD8+ sejtek felé. Az allél gyakorisága a kaukázusi populációban 8 %. Patológiás körülmények között a HLA-b27 megjelenés a szeronegatív arthritissel van összefüggésben (Spondyloarthritis). Ankylosing spondylitis-es pácensek esetében a pácensek 92%-a HLA-b27 pozitív. Psoriaticus arthritises, reaktív arthritises (Reiter syndróma), enteropathikus arthritiszes pácienseknél a HLA-b27 expressió a páceinsek 60-60%-ában fordul elő. A mérés során BD HLA-B27 kittet használnak áramlási cytometriás analízishez.
minta fajtája: Li-heparin alvadásgátolt perifériás vér
minimális igényelt mennyiség: 2 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 6-8 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 48 óra
HIF-1a
HIF-1a állandóan expresszálódó fehérje, mely normál oxigén ellátottság mellett gyorsan degradálódik, viszont hipoxiás állapot alatt stabilizálódik. A hypoxiás állapotban stabilizálódott HIF-1a molekula számos gén átíródását segíti elő. A mérés során a perifériás vérből frissen izolált PBMC sejtekben határozzák meg a HIF-1a mennyiséget. A PBMC sejteket feltárják, a benne lévő HIF-1a fehérjét deferoxamin segítségével stabilizálják. A HIF-1a fehérje mennyiségét ELISA módszerrel quantitatív módon határozzák meg.
minta fajtája: Li-heparin alvadásgátolt perifériás vér
minimális igényelt mennyiség: 4 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 4 óra
C-vitamin meghatározás
A vizsgálat során a mintában lévő aszkorbinsav ill. egyéb antioxidánsok a Fe3+ -t redukálják Fe2+-vé, mely kolorimetriás változást fog előidézni. A mérés specifikussá tételét a párhuzamosan alkalmazott askorbinsav oxidáz biztosítja, mely oxidálja a mintában lévő összes aszkorbinsavat, aminek segítségével meghatározható a tisztán aszkorbinsavhoz kötődő reakció.
minta fajtája: Li-heparin alvadásgátolt perifériás vér
minimális igényelt mennyiség: 4 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 1-2 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 4 óra
MEGJEGYZÉS: terápiás célú C vitamin bevitel esetén célszerű követni a plazma szinteket
COVID-19 védettség mérés
COVID-19 (SARS-Cov-2) elleni memória T sejtes immunitás mérés
A tartós, akár évekig fennálló, COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal szembeni védelem egyik eleme, a vírus elleni memória T sejtes immunitás. Ennek az immuntásnak a meglétét, vérteszttel, ellenőrizni lehet.T memória sejtek kimutatása vérből} A COVID-19 (SARS-CoV-2) újra fertőzéstől való hosszútávú védelem fontos feltétele, hogy az oltást (vakcináció), illetve a betegségből való felépülést követően, a szervezetben kialakuljon a vírus elleni védettség. Ezt a folyamatot, a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes immunitás kialakulásának nevezzük. Az immunitásnak két fő eleme van: -a B sejthez kötött, humorális immunitás, mely a vírus ellenes antitesteket jelenti. Kimutatása antitest tesztekkel történik. - a direkt vírus ellenes sejtes immunitás, melynek fő szereplői, a fehérvérsejtek közül, az úgynevezett T limfociták (továbbiakban T sejt). Kimutatását ld. alább. A COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzést vagy oltást követően, a szervezet hosszútávú védelme érdekében, az immunrendszerünk olyan T sejteket termel ki, melyek, akár több éven keresztül, „emlékeznek” a COVID-19 (SARS-CoV-2) kórokozóra. Ezeket az „emlékező” sejteket, memória T sejteknek hívjuk. A memória T sejtek alapvető szerepet játszanak abban, hogy a COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal való újra találkozás alkalmával, a szervezetünk a fertőzést tünetek megjelenése nélkül, vagy enyhe tüneteket produkálva leküzdje. Tehát, a COVID-19 (SARS-CoV-2) elleni hosszútávú védettség alapfeltétele, a memória T sejtes immunitás megléte. A memória T sejtekhez köthető, T sejtes immunitás meglétét az oltást, vagy a betegségből való felépülést követően, a vérből ki lehet mutatni. A kimutatáshoz, a szokásos módon, vénás vért vesznek öntől. A vizsgálat eredménye, a memória T sejtes immunitás mértékét jellemző érték. A leletet, a vérvételt követően, 21 napon belül kapja kézhez. A leírt teszt jelen pillanatban, a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésen átesettek és a „spike” protein ellenes vakcinákkal ( pl. Comirnaty-Pfizer; Moderna COVID 19; Covishield-AstraZeneca stb.) oltottak esetében mutatja ki a memória T sejtes immunitás kialakulását.
minta fajtája: Li-heparin alvadásgátolt perifériás vér
minimális igényelt mennyiség: 6 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 24 óra
MEGJEGYZÉS: Nincs
COVID-19 (SARS-Cov-2) elleni neutralizáló antitest mérés
A tartós, akár évekig fennálló, COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal szembeni védelem egyik eleme, a vírus elleni memória T sejtes immunitás. Ennek az immuntásnak a meglétét, vérteszttel, ellenőrizni lehet.T memória sejtek kimutatása vérből} COVID-19 (SARS-CoV-2) elleni neutralizáló antitest vizsgálat SARS-CoV-2 elleni védettség kimutatásában, a neutralizáló antitest vizsgálat az a módszer, aminek tudományosan alátámasztott alapja van (https://www.nature.com/articles/s41467-021-22958-8). A többi antitest vizsgálat eredménye nem mutat összefüggést a vírussal szembeni védettség mértékével. Csak a neutralizáló antitestek azok, melyek meg tudják akadályozni azt, hogy a vírus újra a szervezetbe jusson. Ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus megfertőzze a szervezetet, a vírus "S" fehérjéje kapcsolatba kell, hogy lépjen az emberi sejtek felszínén levő ACE2 fehérjével. A SARS-CoV-2 elleni vakcináció, vagy a vírussal való fertőzés után az emberi szervezet olyan antitesteket is termel, melyek képesek megakadályozni, hogy a vírussal való újabb találkozás alkalmával, a SARS-CoV-2 vírus bejuthasson az emberi sejtekbe. Ezek, az úgynevezett neutralizáló (közömbösítő) antitestek. A vérben keringő neutralizáló antitestek mennyisége arányos a védettség mértékével. A többi, SARS-CoV-2 elleni antitest mennyisége nem mutat összefüggést a védettséggel. A LabMagister Kft. által használt módszer eredménye azt mondja meg Önnek, hogy vannak-e neutralizáló antitestjei, vagy nincsek.
minta fajtája: Li-heparin alvadásgátolt perifériás vér
minimális igényelt mennyiség: 4 mL
tárolási/szállítási hőmérséklet: szobahő
mintalevétel után optimálisan a vizsgálóhelyen: 2-3 óra
mintalevétel után legkésőbb a vizsgálóhelyen: 24 óra
MEGJEGYZÉS: Nincs
A LabMagister Diagnosztikai Laborban (egyedi azonosító 509160; működési engedély szám BP-14/NEO/27667-3/2020), vérvétel hétfőnként 8.00-10.00 óra, szerdánként 15.00-17.00 óra között van, előzetes időfoglalás (tel.:06-1-8909099) után. Szintén előzetes egyeztetés után, ondó analízisre mintát a LabMagister magánszemélyektől is átvesz. A LabMagister Kft. 1163 Budapest, Veres Péter út 6. szám alatti laborjában, előzetes egyeztetés és időpont foglalás után lehetőség van a helyszínen is mintát adni. Az ondóvizsgálattal kapcsolatos részleteket megtalálja a honlapunkon "Betegeknek" feliratra kattintva, vagy érdeklődjön az info@labmagister.com e-mail címen. A vizsgálati eredményekről a LabMagister munkatársaival nem, kizárólag a kezelőorvosával konzultálhat. Szolgáltatás színvonalával szembeni kifogással (reklamáció) a cég bármely elérhetőségén élhet. Adatvédelmi tájékoztató