LabMagister Diagnosztikai Labor    
Vizsgálati
módszerek
Időpontfoglalás Betegeknek Orvosoknak Minőségbiztosítás Vélemények Kapcsolat

Vizsgálati módszerek

HUMÁN VIZSGÁLATOK
Női meddőség immunológiai (alloimmun) okai
Természetes ölősejt (NK sejt) arány meghatározás
Természetes ölősejt (NK sejt ölő képesség) funkcionális vizsgálat
Th1/Th2 irányultság vizsgálata (IFNg/IL-4 arány)
Celluláris immunstátusz meghatározás endometriumból (igény esetén kifejleszthető)
Celluláris immunstátusz meghatározás perifériás vérből

Férfi meddőségi vizsgálatok
Spermium DNS fragmentáció vizsgálat (SCSA equivalens módszer) áramlási citometriával
Spermium szabadgyökök vizsgálata (ROS) áramlási citometriával
Spermium in vitro akroszóma reakció vizsgálat (WHO 5. guideline szerint) áramlási citometriával
MAR teszt
HBA teszt
Spermiogram WHO 5. guideline szerint
Totál Antioxidáns Kapacitás (TAC) vizsgálata ondó plazmából
Cink szint meghatározás ondóplazmából
PMN elasztáz szint meghatározás ondóplazmából
Fruktóz mennyiség mérés ondóplazmából
N-alpha-glükozidáz aktivitás mérés ondóplazmából

Egyéb andrológiai vizsgálatok
Leukospermia – immunfestéses részletes fehérvérsejt analízis áramlási citometriával
Ondóplazma IL-6 és IL-8 citokin szint mérés ELISA-val

COVID-19 elleni immunitás vizsgálatok
 
COVID-19 (SARS-Cov-2) elleni memória T sejtes immunitás mérés
 
A tartós, akár évekig fennálló, COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal szembeni védelem egyik eleme, a vírus elleni memória T sejtes immunitás. Ennek az immuntásnak a meglétét, vérteszttel, ellenőrizni lehet.T memória sejtek kimutatása vérből
 
A COVID-19 (SARS-CoV-2) újra fertőzéstől való hosszútávú védelem fontos feltétele, hogy az oltást (vakcináció), illetve a betegségből való felépülést követően, a szervezetben kialakuljon a vírus elleni védettség. Ezt a folyamatot, a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes immunitás kialakulásának nevezzük.
Az immunitásnak két fő eleme van:
-a B sejthez kötött, humorális immunitás, mely a vírus ellenes antitesteket jelenti. Kimutatása antitest tesztekkel történik.
- a direkt vírus ellenes sejtes immunitás, melynek fő szereplői, a fehérvérsejtek közül, az úgynevezett T limfociták (továbbiakban T sejt). Kimutatását ld. alább.
A COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzést vagy oltást követően, a szervezet hosszútávú védelme érdekében, az immunrendszerünk olyan T sejteket termel ki, melyek, akár több éven keresztül, „emlékeznek” a COVID-19 (SARS-CoV-2) kórokozóra. Ezeket az „emlékező” sejteket, memória T sejteknek hívjuk. A memória T sejtek alapvető szerepet játszanak abban, hogy a COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal való újra találkozás alkalmával, a szervezetünk a fertőzést tünetek megjelenése nélkül, vagy enyhe tüneteket produkálva leküzdje. Tehát, a COVID-19 (SARS-CoV-2) elleni hosszútávú védettség alapfeltétele, a memória T sejtes immunitás megléte.
A memória T sejtekhez köthető, T sejtes immunitás meglétét az oltást, vagy a betegségből való felépülést követően, a vérből ki lehet mutatni. A kimutatáshoz, a szokásos módon, vénás vért vesznek öntől. A vizsgálat eredménye, a memória T sejtes immunitás mértékét jellemző érték. A leletet, a vérvételt követően, 21 napon belül kapja kézhez.
A leírt teszt jelen pillanatban, a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésen átesettek és a „spike” protein ellenes vakcinákkal ( pl. Comirnaty-Pfizer; Moderna COVID 19; Covishield-AstraZeneca stb.) oltottak esetében mutatja ki a memória T sejtes immunitás kialakulását.
COVID-19 (SARS-Cov-2) elleni neutralizáló antitest mérés
A tartós, akár évekig fennálló, COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal szembeni védelem egyik eleme, a vírus elleni memória T sejtes immunitás. Ennek az immuntásnak a meglétét, vérteszttel, ellenőrizni lehet.T memória sejtek kimutatása vérből
 
COVID-19 (SARS-CoV-2) elleni neutralizáló antitest vizsgálat
 
SARS-CoV-2 elleni védettség kimutatásában, a neutralizáló antitest vizsgálat az a módszer, aminek tudományosan alátámasztott alapja van (https://www.nature.com/articles/s41467-021-22958-8). A többi antitest vizsgálat eredménye nem mutat összefüggést a vírussal szembeni védettség mértékével. Csak a neutralizáló antitestek azok, melyek meg tudják akadályozni azt, hogy a vírus újra a szervezetbe jusson.
Ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus megfertőzze a szervezetet, a vírus "S" fehérjéje kapcsolatba kell, hogy lépjen az emberi sejtek felszínén levő ACE2 fehérjével. A SARS-CoV-2 elleni vakcináció, vagy a vírussal való fertőzés után az emberi szervezet olyan antitesteket is termel, melyek képesek megakadályozni, hogy a vírussal való újabb találkozás alkalmával, a SARS-CoV-2 vírus bejuthasson az emberi sejtekbe. Ezek, az úgynevezett neutralizáló (közömbösítő) antitestek. A vérben keringő neutralizáló antitestek mennyisége arányos a védettség mértékével. A többi, SARS-CoV-2 elleni antitest mennyisége nem mutat összefüggést a védettséggel.
A LabMagister Kft. által használt módszer eredménye azt mondja meg Önnek, hogy vannak-e neutralizáló antitestjei, vagy nincsek.
 
Immunológiai vizsgálatok áramlásos cytométerrel
Celluláris immunstátusz meghatározás perifériás vérből
CD4/CD8 limfocita arány meghatározás (HIV, AIDS)
HLA-B27 pozitivitás vizsgálat (reumatológia)
Th1/Th2 irányultság vizsgálata (IFNg/IL-4 arány)
Ős- és progenitor (CD34+) sejtarány meghatározás köldökzsinór és/vagy perifériás vérből

 
Egyéb vizsgálatok
NAGAlase (n-acetylgactosaminidase) mennyiségi meghatározása perifériás vérből (2017.12.15.-től szünetel)
D-vitamin Binding Protein (DVBP, pre-GcMAF) mennyiségi meghatározása perifériás vérből(jelenleg a mérés szünetel,nem fogadunk mintákat)
HIF-1a mennyiségi meghatározás szövethomogenizátumból, vagy fehérvérsejtekből
C-vitamin mennyiségi meghatározás vérplazmából, vérszérumból, vagy szövet homogenizátumból

A LabMagister Diagnosztikai Laborban (egyedi azonosító 509160; működési engedély szám BP-14/NEO/27667-3/2020), vérvétel hétfőnként 8.00-10.00 óra, szerdánként 15.00-17.00 óra között van, előzetes időfoglalás (tel.:06-1-8909099) után. Szintén előzetes egyeztetés után, ondó analízisre mintát a LabMagister magánszemélyektől is átvesz. A LabMagister Kft. 1163 Budapest, Veres Péter út 6. szám alatti laborjában, előzetes egyeztetés és időpont foglalás után lehetőség van a helyszínen is mintát adni. Az ondóvizsgálattal kapcsolatos részleteket megtalálja a honlapunkon "Betegeknek" feliratra kattintva, vagy érdeklődjön az info@labmagister.com e-mail címen. A vizsgálati eredményekről a LabMagister munkatársaival nem, kizárólag a kezelőorvosával konzultálhat. Szolgáltatás színvonalával szembeni kifogással (reklamáció) a cég bármely elérhetőségén élhet. Adatvédelmi tájékoztató