LabMagister Diagnosztikai Labor    

ÁRVÁLTOZÁS     Kérem szíves tudomásulvételét, hogy áraink 2022.07.01.-től emelkednek.

Vizsgálati
módszerek
Időpontfoglalás Betegeknek Orvosoknak Minőségbiztosítás Vélemények Kapcsolat
Női meddőség Férfi meddőség COVID-19 Immunológia Egyéb Partnereink Áraink

Egyéb vizsgálatok

A Labmagister Labor számos, Magyarországon belül máshol nem elérhető vizsgálatokat is szolgáltat. Többek között D-vitamin kötőfehérje mérést, NAGALáz szint mérést, HIF-1a szint meghatározást stb…
Ezen kívül Urak számára egyéb urológiai/andrológiai vizsgálatokat is végzünk, melyek közvetett módon szintén a férfi meddőség okozói lehetnek.
NAGAlase szint mérés igény hiányában 2017.12.15.-étől határozatlan időre felfüggesztve
Egyéb andrológiai vizsgálatok
Egészséges férfiakban a gyulladásos (fehérvérsejtek) sejtek kis mennyiségben, de jelen vannak a herékben, illetve az ejakulátumban. A fehérvérsejtek fiziológiás jelenlétükkel elősegítik a spermiumok normális fejlődését. Azonban patológiás körülmények között, leggyakrabban fertőzés, daganat, herevisszér tágulat, vagy sérülés esetén az ondóban a spermiumok mellett nagy számban gyulladásos sejtek (leukociták) is találhatók. Ezt az állapotot leukospermiának nevezzük. A nagy számban jelen lévő fehérvérsejtek olyan agyagokat termelnek (pl. szabadgyökök, gyulladásos fehérjék stb.), melyek károsan hatnak mind a spermiumok képződésére – fejlődésére, de akár kihathatnak a tesztoszteron (férfi nemi hormon) termelődésére is. A herékben, herecsatornákban, illetve a húgyutakban jelen lévő gyulladásnak általában nincs szembetűnő jele (normális fiziológiás reakciók vannak), de bizonyos esetekben a fájdalmas ejakuláció, a sárgás, rózsaszínes ondó elszíneződés figyelmeztet arra, hogy ideje felkeresni egy andrológus szakorvost. Az orvos felkeresésének a halogatása a gyulladás krónikussá válásához vezet. A hosszú ideig fennálló gyulladás pedig spermiumképződési zavarokhoz és az ondó/spermium minőségi romláshoz vezethet. Végső soron csökken a termékenyítő képesség.
 
Gyulladás esetén az elsődleges cél, hogy az orvosok megtalálják a gyulladás kiváltó az okát. A herék anatómiai vizsgálata mellett, az ondóminta bakteriális tenyésztési vizsgálatára is sor kerül, az esetleges fertőzés (bakteriális) felderítése érdekében. Emellett ondó analízist is végeznek, annak érdekében, hogy megállapítsák a gyulladásos sejtek mennyiségét és összetételét. Ha a normális mennyiségtől (fiziológiás) magasabb a gyulladásos sejtek száma az ondóban, gyógyszeres terápia javasolt.
 
A gyulladásos sejtek (fehérvérsejtek)ondóban való jelenlétének a kimutatására, általában, a peroxidáz festést használják. A fehérvérsejtek egyik elsődleges védekező mechanizmusa, hogy oxigén származékok termelésével (oxigén gyökök) pusztítják el a baktériumokat. Az oxigén származékok előállításához peroxidáz nevű enzimet használnak. Mivel a peroxidáz enzim a gyulladásos sejtek csak egy csoportját azonosítja, mégpedig a neurtofil granulocitákat, ezért a vizsgálat nem ad képet arról, hogy egyéb fehérvérsejtek is jelen vannak-e az ondóban. A gyulladás kezdetén szöveti ödéma alakul ki, melyet a peroxidáz pozitív neutrofil granulociták szöveti beáramlása követ. A gyulladás következő fázisában a neutrofil sejteken kívül egyéb gyulladásos sejtek is megjelennek a gyulladás helyén, például monocita/makrofág sejtek, illetve limfociták. Mivel ezek a fehérvérsejt fajták a neutrofil granulocitákhoz képest kevés peroxidáz enzimet tartalmaznak, ezért a jelenlétüket peroxidáz festés felhasználásával nem lehet kimutatni. Ehhez úgynevezett immunfestést kell alkalmazni. Az immunfestés alkalmával a fehérvérsejtek egyes fehérjéi ellen termeltetett antitestekhez ultraibolya fényben fluoreszkáló festékeket kötnek. A módszer megfelelő alkalmazásával minden fehérvérsejt fajta kimutatható, például áramlási citométeres módszerrel. Az áramlási citometriás leukospermia vizsgálat során a Labmagister Kft. laborjában az ondó mintában jelen lévő minden egyes gyulladásos sejtet (leukocita, fehérvérsejt) megjelölnek, majd áramlási citométerrel azonosítják és megszámolják őket.

Az áramlási citometriás módszer lényege, hogy az immunfestéses vizsgálat során az ondómintához hozzáadják a fluoreszkáló festékhez kötött fehérjét (antitestet), mely kizárólag csak a gyulladásos sejtekhez kötődik, a spermiumokhoz nem. Lézer fény hatására a jelzett sejtek fluoreszkálni, „világítani” fognak. A nem jelölődött spermiumok lézerfényben nem világítanak, „sötétek” maradnak. Így az ondó mintában élesen el lehet különíteni minden gyulladásos sejtet. Az áramlási citometria lehetőséget biztosít arra, hogy a vizsgálat során a fehérvérsejtek alpopulációi is elkülönüljenek, ezáltal a neutrofil granulociták, monocita és/vagy limfociták is megszámlálhatóvá válnak. A fehérvérsejtek számából és összetételéből következtetni lehet a gyulladásos folyamat lefutásának állapotára.

Kapcsolódó web helyek:
Egyéb vizsgálatok
Relatív Telomer hossz mérés (előzetes egyeztetés és szerződéskötés után) (fejlesztés alatt...)
A LabMagister Diagnosztikai Laborban (egyedi azonosító 509160; működési engedély szám BP-14/NEO/27667-3/2020), vérvétel hétfőnként 8.00-10.00 óra, szerdánként 15.00-17.00 óra között van, előzetes időfoglalás (tel.:06-1-8909099) után. Szintén előzetes egyeztetés után, ondó analízisre mintát a LabMagister magánszemélyektől is átvesz. A LabMagister Kft. 1163 Budapest, Veres Péter út 6. szám alatti laborjában, előzetes egyeztetés és időpont foglalás után lehetőség van a helyszínen is mintát adni. Az ondóvizsgálattal kapcsolatos részleteket megtalálja a honlapunkon "Betegeknek" feliratra kattintva, vagy érdeklődjön az info@labmagister.com e-mail címen. A vizsgálati eredményekről a LabMagister munkatársaival nem, kizárólag a kezelőorvosával konzultálhat. Szolgáltatás színvonalával szembeni kifogással (reklamáció) a cég bármely elérhetőségén élhet. Adatvédelmi tájékoztató