LabMagister Diagnosztikai Labor    

Előzetes egyeztetés után a cégünk továbbra is fogad mintákat. Hívjon: Dr. Mikus Endre +36302793338, vagy írjon: info@labmagister.com

Vizsgálati módszerek Minták
küldése / fogadása
Betegeknek Orvosoknak Minőségbiztosítás Vélemények Kapcsolat
Női meddőség Férfi meddőség Immunológia Egyéb Partnereink Áraink

Immunológiai vizsgálatok áramlási citométerrel

A Labmagister Diagnosztikai Laborban végzett immunológiai vizsgálatok nem csak a női meddőség immunológiai okainak felderítésében fontosak. Az elérhető vizsgálatok számos egyéb betegség kiderítésében és kezelések követésére alkalmasak. Ilyenek például a krónikus gyulladásos gyanúja vagy bizonyos malignusos megbetegedések terápiájának nyomon követésére. Férfi urológiai indikációban és rheumatológiai területre is kínálunk immunológiai diagnosztikai szolgáltatásokat.
Celluláris immunstátusz meghatározás perifériás vérből (fejlesztés alatt...)
CD4/CD8 limfocita arány meghatározás (fejlesztés alatt...)
A HLA-B27 egy sejt felszíni fehérje molekula, melyhez összetett cukormolekulák is kapcsolódnak (glikoprotein). A HLA-B27 molekula részét képezi egy nagyobb, úgynevezett MHC I komplex molekulának, amely feladata a saját/idegen fehérjék felismerése és megkülönböztetése. Ezáltal központi szerepet játszik az immunrendszer koordinálásában. Az MHC I molekula, funkciójával összefüggésben, nagyrészt a fehérvérsejtek felületén mutatható ki. Hibás működése betegségekhez, elsősorban immunbetegségekhez vezet. Egészséges egyénekben a fehérvérsejtek kis százalékában tartalmazzák az MHC I fehérjék részét képező HLA-B27 molekulát (HLA-B27 negativitás).
 
Patológiás körülmények (betegség) között a HLA-B27 megnövekedett mennyisége (HLA-B27 pozitivitás) a különböző gyulladásos ízületi betegségek közül a reumás betegséggel van szoros összefüggésben. Így pl.: a szeronegatív arthritissel (Spondyloarthritis), az ankylosing spondylitis-el, a psoriaticus arthritis-el, a reaktív arthritises-el (Reiter syndróma), és az enteropathikus arthritiszes. Ezekben a betegségekben a HLA-B27-et tartalmazó fehérvérsejtek száma és a HLA-B27 mennyisége magasabb, mint az egészséges egyénekben. Megjegyzés: az egészséges emberek egy része is mutathat HLA-B27 pozitivitást anélkül, hogy reumás klinikai tünetei lennének.
 
A HLA-B27 mérés kivitelezése. A HLA-B27 vizsgálat perifériás, vénás vérből történik. A labormérés során a páciensek véréből első lépésben elkülönítik a fehérvérsejteket. Következő lépésben egy speciális reagenst adnak a fehérvérsejtekhez. A reagens olyan fluoreszkáló festék kötött fehérjét (antitest) tartalmaz, amely a szervezet összes fehérjéje közül csak a HLA-B27 molekulához kapcsolódik (antigén specifikus fluorokróm jelzett antitest). Lézerfényben megvilágítva a fehérvérsejteket a HLA-B27-et tartalmazó sejtek „világítanak”, míg a HLA-B27-et nem tartalmazó sejtek „sötétek” maradnak. A jelölt sejtek azonosítására és megszámlálására áramlási citométert használnak. Minél intenzívebben „világít” egy fehérvérsejt, annál nagyobb a HLA-B27 pozitivitás. A gyári diagnosztikai reagens csomagok tartalmaznak egy olyan reagenst is, amely használatával élesen meghúzható a határ, hogy honnan HLA-B27 negatív és honnan HLA-B27 pozitív egy klinikai vérminta. Ezzel a módszerrel nagy pontossággal, több ezer fehérvérsejt egyedi detektálásával lehet a HLA-B27 pozitivitást vagy negativitást megállapítani. Megjegyzés: HLA-B27 pozitivitás csak a klinikai tünetek megléte és egyéb vizsgálati eredmények birtokában diagnosztikai értékű. Önmagában nem elégséges.
 
Egyes betegség csoportokon belül a HLA-B27 pozitivitás előfordulási aránya különböző:
Spondylitis ankylopoetika (kaukáziusiaknál ~92%),
Reaktív arthritis (Reiter szindróma) (~60-80%),
Gyulladásos bélbetegséggel társuló arthritis (~60%),
Pszoriázishoz tárusló artritisz (~60%),
Izolált anterior uveitisz (~50%),
Nem differenciált spondylarthropátiák(~20-25%).

Vonatkozó web helyek:
A LabMagister Diagnosztikai Labor bár egészségügyi szolgáltató (2618/2017/1/4.), de a laboratóriumban vérvételre nincs lehetőség. Magánszemélyek, vérből, kizárólag a LabMagister Kft.-vel szerződéses viszonyban levő intézmények és/vagy magánorvosok közvetítésével kérhetnek vizsgálatokat és juthatnak az eredményekhez. Előzetes egyeztetés után, ondó analízisre mintát a LabMagister magánszemélyektől is átvesz. Az ondóvizsgálattal kapcsolatos részleteket megtalálja a honlapunkon "Betegeknek" feliratra kattintva, vagy érdeklődjön az info@labmagister.com e-mail címen. A vizsgálati eredményekről a LabMagister munkatársaival nem, kizárólag a kezelőorvosával konzultálhat. Adatvédelmi tájékoztató