LabMagister Diagnosztikai Labor    

Előzetes egyeztetés után a cégünk továbbra is fogad mintákat. Hívjon: Dr. Mikus Endre +36302793338, vagy írjon: info@labmagister.com

Vizsgálati módszerek Minták
küldése / fogadása
Betegeknek Orvosoknak Minőségbiztosítás Vélemények Kapcsolat
Női meddőség Férfi meddőség Immunológia Egyéb Partnereink Áraink

Immunológiai vizsgálatok áramlási citométerrel

A Labmagister Diagnosztikai Laborban végzett immunológiai vizsgálatok nem csak a női meddőség immunológiai okainak felderítésében fontosak. Az elérhető vizsgálatok számos egyéb betegség kiderítésében és kezelések követésére alkalmasak. Ilyenek például a krónikus gyulladásos gyanúja vagy bizonyos malignusos megbetegedések terápiájának nyomon követésére. Férfi urológiai indikációban és rheumatológiai területre is kínálunk immunológiai diagnosztikai szolgáltatásokat.
Celluláris immunstátusz meghatározás perifériás vérből (fejlesztés alatt...)
CD4/CD8 limfocita arány meghatározás (fejlesztés alatt...)
Az immunrendszert alkotó limfocitákon belül elkülönítünk segítő, un. „helper” sejteket. Mivel ezek a sejtek a T limfociták alosztályait képviselik, ezért ezeket a sejteket Th betűkkel jelölik. Bizonyos kutatók úgy gondolják, hogy a szervezetben a Th1 és Th2 sejtek egy meghatározott arány tartománya szükséges ahhoz, hogy a szervezet immunrendszere egészséges keretek között reagáljon a változásokra. Egyes vélemények szerint ha ez az egyensúly elbillen valamelyik irányba, akkor immun betegség alakul ki. Az egyensúly elbillenhet akár a Th1, akár a Th2 irányba. A Th1 típusú sejtek inkább az autoimmun betegségekben, míg a Th2 típusú sejtek az allergiában játszanak kóroki (patológiai) szerepet. A Th1 és Th2 sejteket annak alapján különböztetjük meg, hogy milyen gyulladásban részvevő fehérjéket termelnek.
A Th1 típusú immunsejtek zömében IFNg át,TNFa-t és IL-2 őt, míg a Th2-es immunsejtek főleg IL-4, IL-5, IL-6, IL-10, IL-13 termelnek.
 
A vizsgálat menete. A vizsgálat gyakorlati megvalósításához szakszerűen vett, alvadásgátolt perifériás vénás vér szükséges, melyből a LabMagister Kft. laborjaiban kipreparálják a mononukleáris sejteket, az úgynevezett PBMC frakciót. Ez a vérben a fehérvérsejtek nagy csoportja, amely tartalmazza a limfocitákat, NK sejteket és a monocitákat is). A PBMC sejtekhez olyan anyagot adnak, mely serkenti őket, hogy a rájuk jellemző „gyulladásos” fehérjéket termeljenek. A gyulladásos anyagok kijutnak a sejtekből a sejtkultúra oldatába, ahonnan a mennyiségük számszerűen meghatározható. A LabMagister Kft.-nél a Th1-es immunállapot jellemzésére az IFNg szintet, míg a Th2 állapotra az IL-4 szintet használják. Tehát Th1/Th2 arány jellemzésére az IFNg/IL-4 arányt adják meg. A LabMagister Kft. referencia tartománnyal rendelkezik mind az IFNg, mind pedig az IL-4 szinteket illetően. Abszolút értékek nem léteznek arra vonatkozóan, hogy mely arányszám az, amely egyértelműen patológiás állapotra utal. Az egyes betegek Th1/Th2 arányát a nagy átlaghoz lehet viszonyítani. Ez a viszonyítás megmutatja, hogy adott páciens értéke az átlagtól pozitív, vagy negatív irányban tér el. Az orvos által megállapított kedvezőtlen arányú eltolódás esetén célszerű a kezelés eredményességének a leméréséhez bizonyos időközönként újra elvégeztetni a vizsgálatot.

A LabMagister Kft. eddig több száz Th1/Th2 immun meghatározást végzett.
 
Kapcsolódó web helyek:
A LabMagister Diagnosztikai Labor bár egészségügyi szolgáltató (2618/2017/1/4.), de a laboratóriumban vérvételre nincs lehetőség. Magánszemélyek, vérből, kizárólag a LabMagister Kft.-vel szerződéses viszonyban levő intézmények és/vagy magánorvosok közvetítésével kérhetnek vizsgálatokat és juthatnak az eredményekhez. Előzetes egyeztetés után, ondó analízisre mintát a LabMagister magánszemélyektől is átvesz. Az ondóvizsgálattal kapcsolatos részleteket megtalálja a honlapunkon "Betegeknek" feliratra kattintva, vagy érdeklődjön az info@labmagister.com e-mail címen. A vizsgálati eredményekről a LabMagister munkatársaival nem, kizárólag a kezelőorvosával konzultálhat. Adatvédelmi tájékoztató