LabMagister Diagnosztikai Labor    

ÁRVÁLTOZÁS     Kérem szíves tudomásulvételét, hogy áraink 2022.07.01.-től emelkednek.

Vizsgálati
módszerek
Időpontfoglalás Betegeknek Orvosoknak Minőségbiztosítás Vélemények Kapcsolat
Női meddőség Férfi meddőség COVID-19 Immunológia Egyéb Partnereink Áraink

Női meddőségi vizsgálatok

Az NK sejtek számát és/vagy ölő kapacitásukat összefüggésbe hozzák a habituális vetéléssel.
Kiknek ajánljuk ezt a vizsgálatot? Mindazon hölgyeknek, pácienseknek, akik többszöri alkalommal elvetéltek (35 év alattiak esetében 3 vagy annál több alkalommal, 35 év feletti hölgyek esetében 2 alkalommal), sikertelen aszisztált reprodukciós beavatkozásokon (2 vagy több alkalom) vannak túl, illetve fel nem derített eredetű a meddőségi problémájuk.
 
Hogyan történik a vizsgálat?
A mérés elvégzéséhez alvadásgátolt vénás vér szükséges. A vérvétel helye és módja azonos a szokásos vérkép vizsgálatnál alkalmazott módszerrel. Tehát orvosi laborban, arra képzett személy végzi (lásd szerződéses partner lista). A vér ezután az egészségügyi szolgáltató közvetítésével eljut a LabMagister Kft. laborjaiba. Ott egyrészt a teljes vérből meghatározásra kerülnek az egyes fehérvérsejt alosztályok, így az NK sejtek mennyisége is. A fehérvérsejt alosztályok számszerű meghatározásához a LabMagister Kft. korszerű, úgynevezett áramlási citometriás (flow cytometry, FACS) módszert alkalmaz. A mérés nyomán ismert lesz, hogy a páciens vére mennyi NK sejtet és egyéb fehérvérsejt fajtát tartalmaz. Az NK sejtszám növekedés nem feltétlen jelent NK sejt ölő kapacitás növekedést is. Ahhoz, hogy megtudjuk az NK sejtek milyen aktívak, azok ölő kapaitását is meg kell mérni.
Az ölő kapacitás (NK sejt funkció) méréséhez a vérből elkülönítik (kipreparálják) az úgynevezett PBMC frakciót, amely a vér fehérvérsejt állományának egy része. A PBMC frakció tartalmazza a limfocitákat, NK sejteket és a monocitákat. Ezután az NK sejteket tartalmazó PBMC frakciót összekeverik K562 sejtekkel. A K562 sejtek olyan mesterséges sejtvonali sejtek, amelyek könnyen elpusztíthatók NK sejtek segítségével. A K562 sejtek tehát az NK sejtek „áldozati” sejtjeinek tekinthetők. Így az elpusztított K562 sejtek száma jellemzi a páciens véréből izolált NK sejtek sejt ölő aktivitását. Néhány órán keresztül együtt tartják az NK sejt és K562 sejt keveréket. Az elpusztított sejtek számát és részarányát a LabMagister Kft.-nél áramlási citometriával határozzák meg. Végezetül megadják az NK sejt citotoxicitási indexet. Amennyiben az NK sejt citotoxicitási index és/vagy az NK sejt szám az átlaghoz képest magas, valószínüsíthető, hogy ezen immun paraméterek is felelősek a gyakori vetélésért.
Az NK sejt ölő kapacitás mértékének nincs abszolút értéke. A méréseket minden egyes vizsgálati napon egy korban hasonló, egészséges és lehetőleg többször szült nő eredményeihez hasonlítják. Az így kapott eredményeket ezután a LabMagister Kft. az eredményközlő lapon eljuttatja a vérmintát beküldő orvosnak és/vagy egészségügyi szolgáltatónak. Az eredmények ismeretében a kezelőorvos dönti el, hogy szükséges-e és milyen kezelést kell alkalmazni. A kezelést követően célszerű újra elvégeztetni a vizsgálatot. Így lemérhető, hogy sikeres volt-e az orvosi beavatkozás.
Immunstátusz meghatározása endometriumból (fejlesztés alatt...)
A LabMagister Diagnosztikai Laborban (egyedi azonosító 509160; működési engedély szám BP-14/NEO/27667-3/2020), vérvétel hétfőnként 8.00-10.00 óra, szerdánként 15.00-17.00 óra között van, előzetes időfoglalás (tel.:06-1-8909099) után. Szintén előzetes egyeztetés után, ondó analízisre mintát a LabMagister magánszemélyektől is átvesz. A LabMagister Kft. 1163 Budapest, Veres Péter út 6. szám alatti laborjában, előzetes egyeztetés és időpont foglalás után lehetőség van a helyszínen is mintát adni. Az ondóvizsgálattal kapcsolatos részleteket megtalálja a honlapunkon "Betegeknek" feliratra kattintva, vagy érdeklődjön az info@labmagister.com e-mail címen. A vizsgálati eredményekről a LabMagister munkatársaival nem, kizárólag a kezelőorvosával konzultálhat. Szolgáltatás színvonalával szembeni kifogással (reklamáció) a cég bármely elérhetőségén élhet. Adatvédelmi tájékoztató