LabMagister Diagnosztikai Labor    

ÁRVÁLTOZÁS     Kérem szíves tudomásulvételét, hogy áraink 2022.07.01.-től emelkednek.

Vizsgálati
módszerek
Időpontfoglalás Betegeknek Orvosoknak Minőségbiztosítás Vélemények Kapcsolat
Női meddőség Férfi meddőség COVID-19 Immunológia Egyéb Partnereink Áraink

Férfi meddőségi vizsgálatok

A férfi meddőség (csökkent nemzőképesség) okainak kivizsgálása
Férfi meddőségi vizsgálatok a Labmagister Kft.-nél
Mi az az akroszóma? Akroszómának hívjuk a spermium fej részének kb. 40-70%-át elfoglaló, sejtmembránokkal elhatárolt részét. A fő feladata a spermium örökítő anyagának a petesejtbe juttatása.
 
Mi az az akroszóma reakció? Ahhoz, hogy egy spermium a fej részében tárolt örökítő anyagot a petesejtbe juttassa, az akroszóma rész egy átalakuláson megy keresztül. Ezt az átalakulást akroszóma reakciónak hívjuk. Az akroszóma reakciónak a megfelelő helyen és időben kell bekövetkeznie. A megfelelő hely a petesejt közvetlen környezete. A megfelelő idő: amikor a spermium áthalad a petesejtet körülvevő rétegeken. Ebből az is következik, ha valamely okból kifolyólag az akroszóma reakció más helyen, előbb, vagy egyáltalán nem megy végbe, termékenyülés/termékenyítés nem következik be.
 
A teszt során, frissen leadott ondó mintából elkülönítik a spermiumokat, majd mesterségesen olyan körülményeket teremtenek, amelyekkel a spermium a női ivarszervekben való vándorlásakor találkozik. Ez az akroszóma reakciót megelőző, úgynevezett kapacitációs szakasz. A kapacitáció során a spermium felkészül az akroszóma reakcióra. A kapacitációs szakasz után a mintákat kétfelé osztják. A minták egyik felét nem kezelik semmivel (nem stimulált), a másik felét olyan anyaggal kezelik (stimulálják), amelyik a spermiumokban mesterségesen kiváltja az akroszóma reakciót.
 
Ha idő előtti akroszóma reakciót mutató spermiumok aránya magas, vagy az indukció hatására kevés az akroszóma reakciót mutató spermium, akkor az asszisztált reprodukciós eljárások közül az inszeminálás és az in vitro fertilizáció (IVF) alkalmazása nem fog eredményre vezetni. Eddig sajnos nem írtak le olyan kezelési módot, amellyel a férfiak ivarszerveiben célzottan helyre lehetne állítani az elégtelen akroszóma reakcióra való hajlamot. Amikor a meddőség oka bizonyítottan az elégtelen akroszóma reakció, akkor kezelés helyett az in vitro asszisztált reprodukciós módszerekhez kell folyamodni. Ezek közül is az intracitoplazmatikus injektálással járó módszerek vezetnek leginkább eredményre (ICSI és PICSI).

Andrológusok és vizsgáló helyek, ahol az in vitro akroszóma reakció teszt „WHO laboratory manual for the Examination and processing of human semen Five edition” ajánlása alapján elvégeztethető:
Egyéb andrológiai vizsgálatok

Andrológiai referencia intézmény

Dunapart Medical Magánrendelő
    cím: 1052 Budapest, Petőfi tér 3-5.
    cím: II. em. 4.
    telefon: 30-990 9332
    email cím: info@dunapartmedical.hu
    kapcsolattartó: Árvai Beáta
A DMM saját szolgáltatási árakkal dolgozik, melyek eltérhetnek a LabMagister Kft. honlapján feltűntetett szolgáltatási áraktól.
A LabMagister Diagnosztikai Laborban (egyedi azonosító 509160; működési engedély szám BP-14/NEO/27667-3/2020), vérvétel hétfőnként 8.00-10.00 óra, szerdánként 15.00-17.00 óra között van, előzetes időfoglalás (tel.:06-1-8909099) után. Szintén előzetes egyeztetés után, ondó analízisre mintát a LabMagister magánszemélyektől is átvesz. A LabMagister Kft. 1163 Budapest, Veres Péter út 6. szám alatti laborjában, előzetes egyeztetés és időpont foglalás után lehetőség van a helyszínen is mintát adni. Az ondóvizsgálattal kapcsolatos részleteket megtalálja a honlapunkon "Betegeknek" feliratra kattintva, vagy érdeklődjön az info@labmagister.com e-mail címen. A vizsgálati eredményekről a LabMagister munkatársaival nem, kizárólag a kezelőorvosával konzultálhat. Szolgáltatás színvonalával szembeni kifogással (reklamáció) a cég bármely elérhetőségén élhet. Adatvédelmi tájékoztató