LabMagister Diagnosztikai Labor    

ÁRVÁLTOZÁS     Kérem szíves tudomásulvételét, hogy áraink 2022.07.01.-től emelkednek.

Vizsgálati
módszerek
Időpontfoglalás Betegeknek Orvosoknak Minőségbiztosítás Vélemények Kapcsolat
Női meddőség Férfi meddőség COVID-19 Immunológia Egyéb Partnereink Áraink

Férfi meddőségi vizsgálatok

A férfi meddőség (csökkent nemzőképesség) okainak kivizsgálása
Férfi meddőségi vizsgálatok a Labmagister Kft.-nél
Egyéb andrológiai vizsgálatok
Egészséges férfiakban a gyulladásos (fehérvérsejtek) sejtek kis mennyiségben vannak jelen a herékben, illetve az ejakulátumban. A fehérvérsejtek fiziológiás jelenlétükkel elősegítik a spermiumok normális fejlődését. Azonban patológiás körülmények között, leggyakrabban fertőzés, daganat, herevisszér tágulat, vagy sérülés esetén az ondóban a spermiumok mellett nagy számban gyulladásos sejtek is találhatók. Ezt leukospermiának nevezzük. A nagy számban jelen lévő fehérvérsejtek olyan agyagokat termelnek (pl. szabadgyökök, gyulladásos fehérjék stb.), melyek károsan hatnak mind a spermiumok képződésére – fejlődésére, de akár kihathatnak a tesztoszteron (férfi nemi hormon) termelődésére is. A herékben, herecsatornákban, illetve a húgyutakban jelen lévő gyulladásnak általában nincs szembetűnő jele (normális fiziológiás reakciók vannak), de sok esetben a fájdalmas ejakuláció, a sárgás, rózsaszínes ondó elszíneződés felhívja a figyelmet a tünet megjelenésére. A hosszabb ideje fennálló gyulladás spermiumképződési zavarokhoz, spermium minőségi romláshoz vezethet.
 
Gyulladás esetén az elsődleges cél, hogy az orvosok megtalálják a gyulladás fennállásának az okát. A herék anatómiai vizsgálata mellett, az ondóminta bakteriális tenyésztési vizsgálatára is sor kerül, az esetleges fertőzés (bakteriális) felderítése érdekében. Emellett ondó analízist is végeznek, hogy megállapítsák a gyulladásos sejtek koncentrációját és összetételét. Ha túl magas a gyulladásos sejtek száma az ondóban, gyógyszeres terápia javasolt.
 
A gyulladásos sejtek ondóban való jelenlétének a kimutatására, általában, a peroxidáz festést használják. Mivel a peroxidáz enzim a gyulladásos sejtek egy csoportját azonosítja csak, mégpedig a neurtofil granulocitákat, ezért a vizsgálat nem ad képet arról, hogy egyéb fehérvérsejtek is jelen vannak-e az ondóban. A gyulladás kezdetén szöveti ödéma alakul ki, melyet a peroxidáz pozitív neutrofil granulociták szöveti beáramlása követ. A gyulladás következő fázisában a neutrofil sejteken kívül egyéb gyulladásos sejtek is megjelennek a gyulladás helyén, például monocita/makrofág sejtek, illetve limfociták. Mivel ezek a fehérvérsejt fajták a neutrofil granulocitákhoz képest kevés peroxidáz enzimet tartalmaznak, ezért a jelenlétüket peroxidáz festés felhasználásával nem lehet kimutatni. Viszont minden fehérvérsejt fajta kimutatható immunfestést követő áramlási citométeres módszerrel. Az áramlási citometriás leukospermia vizsgálat során a Labmagister Kft. laborjában immunfestéses eljárással, az ondó mintában jelen lévő minden egyes gyulladásos sejtet (leukocita, fehérvérsejt ) megjelölnek, majd áramlási citométerrel azonosítják és megszámolják őket.

Az immunfestéses vizsgálat során az ondómintához hozzáadják a fluoreszkáló festékhez kötött fehérjét (antitestet), mely kizárólag csak a gyulladásos sejtekhez kötődik, a spermiumokhoz nem. Lézer fény hatására a jelzett sejtek fluoreszkálni, „világítani” fognak. A nem jelölődött spermiumok lézerfényben nem világítanak, „sötétek” maradnak. Így az ondó mintában élesen el lehet különíteni minden gyulladásos sejtet. Az áramlási citometria lehetőséget biztosít arra, hogy a vizsgálat során a fehérvérsejtek alpopulációi is elkülönüljenek, ezáltal a neutrofil granulociták, monocita és/vagy limfociták is megszámlálhatóvá válnak. A fehérvérsejtek számából és összetételéből következtetni lehet a gyulladásos folyamat lefutásának állapotára.

Kapcsolódó web helyek:

Andrológiai referencia intézmény

Dunapart Medical Magánrendelő
    cím: 1052 Budapest, Petőfi tér 3-5.
    cím: II. em. 4.
    telefon: 30-990 9332
    email cím: info@dunapartmedical.hu
    kapcsolattartó: Árvai Beáta
A DMM saját szolgáltatási árakkal dolgozik, melyek eltérhetnek a LabMagister Kft. honlapján feltűntetett szolgáltatási áraktól.
A LabMagister Diagnosztikai Laborban (egyedi azonosító 509160; működési engedély szám BP-14/NEO/27667-3/2020), vérvétel hétfőnként 8.00-10.00 óra, szerdánként 15.00-17.00 óra között van, előzetes időfoglalás (tel.:06-1-8909099) után. Szintén előzetes egyeztetés után, ondó analízisre mintát a LabMagister magánszemélyektől is átvesz. A LabMagister Kft. 1163 Budapest, Veres Péter út 6. szám alatti laborjában, előzetes egyeztetés és időpont foglalás után lehetőség van a helyszínen is mintát adni. Az ondóvizsgálattal kapcsolatos részleteket megtalálja a honlapunkon "Betegeknek" feliratra kattintva, vagy érdeklődjön az info@labmagister.com e-mail címen. A vizsgálati eredményekről a LabMagister munkatársaival nem, kizárólag a kezelőorvosával konzultálhat. Szolgáltatás színvonalával szembeni kifogással (reklamáció) a cég bármely elérhetőségén élhet. Adatvédelmi tájékoztató